Zihniniz hiç susmuyor mu? Aşırı düşünmeyle baş etmenin 6 etkili yolu

Zihnin Düşünce Seyahatleri ve Aşırı Düşünmeden Kurtulma Yolları

Bilim insanı Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, insanların zihinlerinin bir ya da birden fazla konu hakkında düşünce seyahatlerine çıktığını ve bu düşünme yetisinin diğer canlılardan ayıran önemli bir özellik olduğunu vurguladı. Ancak Doç. Dr. Kırıkkanat, düşünceler üzerine düşünmenin sınırlarını bilmeden aşırı düşünme tuzağına düşme riskine dikkat çekti. Aşırı düşünme, tehlikeli, işlevsel olmayan ve sağlıklı olmayan bir düşünme alışkanlığıdır ve karar vermeyi zorlaştırarak problemlere odaklanarak zaman harcamaya neden olabilir.

Doç. Dr. Kırıkkanat: Kontrol Etme Arzusu ve Aşırı Düşünmenin Yol Açtığı Sorunlar

Doç. Dr. Kırıkkanat, insanların takılıp kaldığı noktaları şu şekilde sıraladı:

  • Bireyin hayatının her alanını kontrol etme arzusu,
  • Belirsizliğe tahammülsüzlük,
  • Her şeye çare arama eğilimi,
  • Pişmanlık ve başarısızlık korkusu,
  • Kusursuz olma çabası,
  • Olayları felaketleştirme ve aşırı genelleme eğilimi.

Doç. Dr. Kırıkkanat, aşırı düşünmenin neden olduğu sorunlara da şu şekilde değindi:

  • Düşük ruhsal ve bedensel enerji,
  • Düşük yaşam doyumu,
  • Odaklanma problemleri,
  • Ruhsal rahatsızlık,
  • Uykusuzluk ve
  • Eylemsizlik halini.

Aşırı Düşünmeden Kurtulmak İçin 6 Etkili Öneri

Doç. Dr. Berke Kırıkkanat, aşırı düşünmeden kurtulmanın yollarını şu şekilde sıraladı:

1. Düşüncelerinizi Fark Edin

Düşünceler üzerinde farkındalık geliştirmek, aşırı düşünme alışkanlığını azaltmanın ilk adımıdır. Bilinçli farkındalık egzersizleriyle, düşüncelerinizi ve beraberinde getirdiği duyguları gözlemleyebilir ve problemleri tarif edebilirsiniz.

2. Yapabileceklerinize Odaklanın

Kendinizi tanıyarak güçlü yönlerinizi belirleyin. Bu sayede zihinsel problemlerle baş etme konusunda kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz.

3. Düşünme Hataları Üzerine Çalışın

Felaket senaryolarıyla uğraşmak yerine, düşüncelerinizi sorgulamayı öğrenin. Aşırı genelleme yapma alışkanlıklarınızı fark edin ve bunları değiştirmeye çalışın.

4. Dikkat Dağıtıcı Egzersizler Yapın

Düşüncelerinizden kurtulmanın en etkili yollarından biri de dikkatinizi başka şeylere vermek olabilir. Hoşunuza giden aktivitelerle meşgul olun ve farkındalığınızı artırın.

5. Kusursuz Olmadığınızı Kabul Edin

Hatalar yapmanın doğal olduğunu kabul edin ve kendinizi suçlamayı bırakın. Bu sayede belirsizliklere daha iyi adapte olabilirsiniz.

6. Destekleyici Bir Çevre Edinin

Çevrenizdeki insanların olumsuz enerjilerinden uzak durmaya çalışın. Pozitif ve destekleyici ilişkiler, aşırı düşünme alışkanlığını azaltabilir.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.