Ünlü oyuncudan kötü haber! Stephen Hawking’in hastalığına yakalandı

Eric Dane ALS Hastalığıyla Mücadele Ediyor

“Euphoria” ve “Grey’s Anatomy” dizilerinin sevilen oyuncusu Eric Dane, ALS teşhisi alarak zorlu bir süreçle karşı karşıya kaldı. People dergisine verdiği röportajda, ailesinin desteğiyle bu yeni süreci aşmaktan minnettar olduğunu belirten 52 yaşındaki oyuncu, kariyerine ara vermek istemediğini vurguladı. Yakında “Euphoria” dizisinin yeni sezon çekimlerine katılacak olan Dane, hastalıkla olan mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti. ALS, halk arasında Stephen Hawking’in hastalığı olarak da biliniyor. Beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen bu rahatsızlık, zamanla kas kontrolünün kaybına sebep olabiliyor. ALS ne yazık ki tedavi edilemeyen bir hastalık olsa da erken teşhisin yaşam kalitesini artırabileceği belirtiliyor.

Neden Boşanmaktan Vazgeçtiler?

Geçtiğimiz haftalarda Hollywood’da sürpriz bir gelişme yaşandı. Eric Dane ve eşi Rebecca Gayheart boşanma davalarını geri çekme kararı almıştı. Daha sonra Dane’in ALS hastalığına yakalandığını duyurması, bu kararın ardındaki gerçeği ortaya çıkardı. Çiftin boşanma sürecini sonlandırmasıyla ilgili detaylar, Eric Dane’in hastalıkla mücadelesine odaklanmış durumda. Ünlü oyuncu, eşinin kendisine en büyük destekçi olduğunu belirtirken, zorlu süreçte birlikte olmanın önemine vurgu yaptı.

21 Yaşında ALS Teşhisi Alanlar

Ünlü bilim insanı Stephen Hawking, 1960’lı yıllarda henüz 21 yaşındayken ALS hastalığına yakalandı. Bu hastalık, motor nöronları etkileyerek vücudu felç edebiliyor ancak beynin zihinsel fonksiyonlarını etkilemiyor. Hawking, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmeye başladıktan sonra sesini de kaybetmiş olsa da özel bilgisayar yardımıyla iletişim kurabiliyordu. Uzun yıllar boyunca ALS hastalığıyla mücadele eden Hawking, 2018’de hayatını kaybetti.

ALS Nedir?

Amyotrofik lateral skleroz ya da ALS, istemli kas hareketlerinden sorumlu sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan nadir bir nörolojik hastalıktır. Bu rahatsızlık, çiğneme, yürüme ve konuşma gibi hareketleri kontrol eden istemli kasları etkiler. ALS ilerleyici bir hastalıktır ve belirtileri zamanla kötüleşir. Şu anda ALS hastalığı için kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte, araştırmalar devam etmektedir.

Teşhis sonrası ALS hastalarının yaşam süresi ve hastalığın seyri bireysel faktörlere bağlıdır. Erken teşhis ve kapsamlı bir tedavi planı, hastaların yaşam kalitesini artırabilir. ALS hastalarının hayatta kalma süresi genellikle 3 ila 5 yıldır ancak bazı hastalar 10 yıl veya daha fazla yaşayabilir.

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural

Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı’nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.