Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Migren Hastalığı ve İlginç Tedavi Yöntemleri

İngiltere ve Türkiye’de milyonlarca insanı etkileyen, kesin tedavisi olmayan migren hastalığı gün geçtikçe daha fazla insanın hayat kalitesini düşürüyor. Bu rahatsızlık, ağrılarının şiddeti ve süresiyle insanların günlük hayatlarını, iş performanslarını ve sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle, migren hastaları her yeni yöntemi denemekten çekinmiyor.

“McMigren Menüsü” Adlı Yeni Bir Yöntem

Son günlerde TikTok platformunda popüler hale gelen ve “McMigren Menüsü” olarak bilinen ilginç bir yöntem, migren hastalarının dikkatini çekmeyi başardı. Bu menüye göre, normal bir kola ile tuzlu patates kızartması tüketmek migren ağrılarını hafifletebileceği iddia ediliyor. Birçok migren hastası, bu menünün ağrılarını azalttığını belirterek deneyimlerini video paylaşımlarıyla yayınlıyor.

İngiltere’nin Oxfordshire bölgesinde yaşayan Nick Cook da bu yöntemi deneyenlerden biri. Günde beş gün çalışan Cook, migren atağı yaşadığı zamanlarda kola içmenin bazen ağrılarını hafiflettiğini fark ettiğini söylüyor. Ancak Cook, bu yöntemin ilaçların yerini tutamayacağını vurgulayarak, “Bu hastalıkla yaşayanlar her şeyi denemekten çekinmiyorlar” diyor.

Tuz, Şeker ve Kafein İçeren Yiyecekler Geçici Rahatlama Sağlayabilir

Migren ağrılarıyla mücadele eden 27 yaşındaki Kayleigh Webster, patates kızartmasındaki tuzun migren atağını yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak Webster, bu tür yöntemlerin kesin bir tedavi olmadığının altını çizerek, “Migren karmaşık bir beyin hastalığıdır” diyor.

Uzmanlar, kafein ve tuz gibi maddelerin sinir sistemini etkileyebileceğini kabul ediyor ancak bu tür gıdaların düzenli olarak tedavi amaçlı kullanılmasının riskli olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Migren Vakfı’ndan Aile Hekimi Dr. Kay Kennis, kafedeki kafeinin bazı insanlarda ağrıyı hafifletebileceğini ancak bu yöntemin kesin bir tedavi olmadığını belirtiyor. Kennis, ayrıca fast food ürünlerinde bulunan yüksek miktardaki tiramin maddesinin migren atağını tetikleyebileceğini vurguluyor. Uzmanlar, bu nedenle işlenmiş gıdaların dikkatli tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bilimsel Gelişmeler ve Yeni İlaçlar

Migren üzerine çalışan nörolog Prof. Peter Goadsby, migren araştırmalarına son yıllarda daha fazla fon ayrıldığını ve yeni ilaçların geliştirilmekte olduğunu belirtiyor. Goadsby, özellikle “gepant” adı verilen yeni ilaçların ağrı sinyallerini bloke ederek migren atağını önceden durdurabileceğine dikkat çekiyor.

Goadsby, yaşam tarzı değişikliklerinin de önemli olduğunu vurgulayarak, “Uygun uyarı işaretlerini tanıyın: esneme, halsizlik, mod değişiklikleri, tuz veya şeker isteği… Bu belirtileri hissettiğinizde vücudunuza kulak verin — TikTok’tan önce” diyor.

Migrenle Yaşam: Kısıtlı Bir Dünya

Migren hastalığıyla baş etmeye çalışan Nick Cook’un yaşamı, hastalığın günlük yaşam üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Cook, alkol tüketmediğini, güneşli havalarda bile güneş gözlüğü takmayı, seyahate çıktığında ise özel yastık, elma ve atıştırmalıkları yanında bulundurmayı tercih ettiğini dile getiriyor. “Bile aç kalmak migren atağını tetikleyebilir. Arkadaşlarım eğlenirken ben yatağıma çekilmek zorunda kalabilirim. Ancak bu benim hayat tarzım ve buna uygun şekilde yaşıyorum” diyor.

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural

Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı’nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.