TÜİK açıkladı: İhracat ithalatı karşılamıyor!

Türkiye Dış Ticaret Verileri Açıklandı: İhracat ve İthalat Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında hazırlanan geçici dış ticaret verilerine göre, 2025 yılı Mart ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 415 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 2,2 artarak 30 milyar 610 milyon dolara ulaştı.

Ocak-Mart Döneminde İhracat ve İthalat Rakamları

Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 2,5 artışla 65 milyar 323 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 4,5 artarak 87 milyar 811 milyon dolara ulaştı.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç tutulduğunda, mart ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 3,3 artarak 21 milyar 516 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 1,4 artarak 23 milyar 153 milyon dolara ulaştı. Enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 1 milyar 637 milyon dolar olarak gerçekleşirken, dış ticaret hacmi yüzde 2,3 artışla 44 milyar 670 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 92,9 olarak gerçekleşti.

Öne Çıkan Diğer Veriler

Toplam dış ticaret açığı mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azalarak 7 milyar 196 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 76,5’e yükseldi. Ancak ocak-mart döneminde dış ticaret açığı yüzde 11,0 artarak 22 milyar 488 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74,4 olarak gerçekleşti.

Mart ayında imalat sanayi ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 94,0 oldu. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 3,7; madencilik ve taşocakçılığı yüzde 1,7 pay aldı. İthalatta mart ayında ara mallarının payı yüzde 68,1; sermaye mallarının payı yüzde 14,7 ve tüketim mallarının payı yüzde 17,0 oldu.

Ülkelere Göre İhracat ve İthalat Verileri

Mart ayında Almanya 1 milyar 858 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı oldu. Bu beş ülkeye yapılan ihracat toplamın yüzde 29,9’unu oluşturdu. İthalatta ise mart ayında Çin en çok ithalat yapılan ülke oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre mart ayında ihracat yüzde 5,5, ithalat yüzde 3,5 arttı. Yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payı yükselirken, özel ticaret sistemiyle değerlendirildiğinde dış ticaret açığı artış gösterdi.

Related Posts

Durun bakalım! Yeni hibritler nasıl?

Bu büyük olasılıkla önemli bir küresel pazarın yeni yılın başından itibaren, bir süreliğine elektrikli aktarma organlarına ivme kazandıran bazı yasal boşlukları veya teşvikleri kapatmaya karar verdiği anlamına geliyor. Büyük SUV’lara karşı inatçı bir …

Zenginliğiyle övünen Trump’ın serveti belli oldu!

Sık sık zenginliğiyle övünen ABD Başkanı Donald Trump’ın servetini ABD basını yazdı. Trump’ın kendi adını taşıyan kripto parası da var.

İstanbul’da yaşam maliyeti uçtu: 4 asgari ücreti aştı!

İstanbul’da geçim maliyeti her geçen ay yükselmeye devam ediyor. Yaşam giderlerindeki artış, kentte yaşayan ailelerin bütçesini zorlamayı sürdürüyor. Uzmanlar, bu durumun yakın vadede kalıcı hale gelebileceğini belirtiyor.

Aman, Bodrum’a villa yapıyor

Lüks konaklama ve yaşam tarzı markası Aman, Bodrum’da Aman Residences Bodrum’u hayata geçireceğini duyurdu.

IKEA’dan sıra dışı hamle: Çalışanlara muz kartı dağıttı! İşte nedeni

IKEA’nın ana şirketi Ingka Group’un CEO’su Jesper Brodin, çalışanlarını hata yapmaya teşvik eden sembolik bir adım attı: “Muz kartı.” Amaç? Korkmadan risk alan, cesur bir iş kültürü yaratmak.

Avrupa’da üst üste ikinci ay en çok satan otomobil

Bunun nedeni, mükemmel seyrini sürdüren ve Dacia Sandero’nun önünde kalmayı başaran Renault Clio’dur . JATO Dynamics verilerine göre, Volkswagen T-Roc ilk 3’e girdi ve Peugeot 208 dışarıda kaldı. Yılın beşinci ayına ilişkin istatistiklere göre …