Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Viral enfeksiyon sezonunda üst solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik eden kulak enfeksiyonları sıkça gündeme geliyor.

Özellikle soğuk algınlığına yakalananlarda orta kulak iltihabının kaçınılmaz hale geldiğini belirten KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, “Viral enfeksiyonlar burundaki normal bakteri florasını bozuyor; bunun üzerine eklenen bakteriyel etkenler, karışık kulak enfeksiyonlarına yol açıyor” diyor.

Çocuklarda üçüncü bademciğin büyümesinin östaki borularını tıkayarak enfeksiyon riskini artırdığını belirten Dr. Joković, “Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonuna kısa süre sonra kulak iltihabı eşlik eder” diyor.

Enfeksiyonun burundan kulağa östaki borusu yoluyla ulaştığını vurgulayan uzman, alerjilerin, nazal septum sapmalarının ve yapısal farklılıkların da riski tetiklediğini belirtiyor.

Kulak enfeksiyonunda hissedilen şiddetli ağrının başlaması durumunda “hemen acil servise gitmek yerine” uygun bir ağrı kesici almanın ve çocuklarda ılık kompres uygulamanın daha akılcı olacağını söyleyen Dr. Joković, “Ağrı kesiciler 15 dakikada etkisini gösterir; çocuğunuzu gece uykusundan uyandırmayın ve paniğe kapılmayın. Ağrı 4–6 saat içinde tekrarlarsa ertesi gün doktora başvurun” önerisinde bulunuyor.

Muayene edilmeyen kulak enfeksiyonlarının ciddi komplikasyonlarını anlatan uzman, “Tedavi edilmeyen çocuklarda mastoidit gelişebilir ve bu da ciddi sorunlara yol açabilir. Yetişkinlerde ise orta kulak iltihabı nedeniyle oluşabileceği gibi yaz aylarında dış kulak enfeksiyonları da olabilir” diye uyarıyor.

Doğal Uygulamalar Enfeksiyonu Kötüleştirebilir

Havuzdan sonra kulakları temizlemeye çalışmanın enfeksiyonu şiddetlendirebileceğini hatırlatan Dr. Joković, “Kulaklarına kesinlikle sarımsak, alkol ya da ılık yağ dökmeyin. Bu tür ‘doğal’ uygulamalar, enfeksiyonu karmaşıklaştırır ve tanı koymayı zorlaştırır” diyor.

Kulak enfeksiyonlarının tedavi edilmemesinin ciddi sonuçları arasında mastoidit, ensefalit, beyin apsesi ve menenjit bulunmaktadır.

Okul öncesi dönemdeki çocukların kulak enfeksiyonlarına daha yatkın olduğunu belirten Dr. Joković, “Anaokuluna giden minikler, anatomik olarak östaki boruları yatay konumda olduğundan sık sık orta kulak iltihabı geçirir. Yaş ilerledikçe bu risk azalır” diyor.

Pnömokok aşısının bakteriyel etkenlere karşı koruyucu olduğunu hatırlatan uzman, düzenli aşı takvimine uyulmasını öneriyor.

Uzman, kulak temizliği konusunda da uyarılarda bulunuyor: “Kulak kanalına asla çubuk sokmayın; bu sadece kulak kirinin dış yüzeyini temizler, içeri doğru itebilir ve enfeksiyona yol açabilir.

Viral enfeksiyon sezonunda ailelerin, kulak enfeksiyonu belirtilerinde erken müdahale etmeleri ve yanlış ‘doğal’ çözümlerden kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Joković, “Kulak enfeksiyonlarında tanı ve tedavi için doğru adres KBB uzmanlarıdır” diyerek sözlerini noktalıyor.

Related Posts

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural

Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı’nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gecenin bir yarısı, saat 03.00’te aniden uyandığınız oldu mu? Peki tüm endişelerden sizi bir çırpıda arındıran 4 kelime olduğunu söylesek?

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.