Rahim ağzı kanseri için umut kapısı aralanıyor

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Önlemler

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Veysel Şal, dünyada her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri hastası tanısı konulduğunu belirtti. Şal, bunların yüzde 50’sinin her yıl kaybedildiğini ve Türkiye’de yılda ortalama 2 bin ile 2 bin 500 vaka görüldüğünü aktardı.

Prof. Dr. Şal, rahim ağzı kanserini önlemenin mümkün olduğunu vurgulayarak, bunun için belirli yaşlardaki kadınların aşılanması gerektiğini ve HPV DNA testinin yapılması gerektiğini söyledi. Şal, dünya genelinde kadınların çoğunluğunun aşılandığını ve en azından öncü lezyonların tedavi edilmesiyle kanserin engellenebileceğini belirtti.

Toplam 160 ülkenin bu aşılamayı gerçekleştirdiğini ve bazı ülkelerde erkeklerin de aşılandığını dile getiren Şal, rahim ağzı kanserinde sigaranın da ciddi bir risk faktörü olduğunu belirtti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz ise rahim ağzı kanserinde anormal kanama şikayetiyle başvurmanın yaygın olduğunu ifade etti. Takmaz, hastaların genellikle smear taramalarında anormal sonuçlarla teşhis edildiğini ve tedavinin bu şekilde başladığını söyledi.

Doç. Dr. Takmaz, erken evre rahim ağzı kanserinin tedavi edilerek hastaların ilerleyen dönemde hamile kalabileceğini belirtti. Rahim ağzı kanserinin HPV virüsü aracılığıyla meydana geldiğini kaydeden Takmaz, virüsün taranması ve koruyucu tedavinin hastalığı önleyebileceğini söyledi.

Şu anda kullanılan HPV aşılarının önemine dikkat çeken Takmaz, 9’lu aşının genital siğil ve rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90’a varan koruma sağladığını belirtti. Bu aşının 9-45 yaş arasındaki tüm kadın ve erkeklere tavsiye edildiğini ifade etti.

Related Posts

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Çene kemiğinizi korumak istiyorsanız bu ilaçlara dikkat!

Prof. Dr. Nuray Yılmaz Altıntaş, osteoporoz tedavisinde yaygın şekilde kullanılan bazı ilaçların ağız ve çene sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler yaratabileceği uyarısında bulundu. Kemik erimesi tedavisi gören hastalara önemli önerilerde bulundu.

Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural

Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı’nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.