Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Vakalarında Artış İçin Uzmanlar Uyarıyor

SCÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, havaların ısınmasıyla birlikte kırsalda ortaya çıkan ve yaklaşık 23 yıldır Türkiye’de ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Nisan ayıyla birlikte vakaların tekrar görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Çetin, şu ifadelerde bulundu:

“Şu anda Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi illerinde, Sivas, Yozgat, Tokat, Amasya, Giresun, Erzincan, Gümüşhane gibi illerde yoğunlukta olmak üzere ülkemizde kene ısırma vakaları görülmeye başladı. Bu durum KKKA hastalığı vakalarının hem ilimizde hem de çevre illerde arttığını gösteriyor. Mayıs ayından itibaren kene popülasyonunun artmasıyla birlikte ısırma vakalarının artabileceğini ve dolayısıyla KKKA vakalarında artış beklediğimizi öngörüyoruz. Vatandaşlarımız bu dönemde daha dikkatli olmalı. Açık alanlarda bulunan insanlar özellikle tedbirli olmalıdır. Piknik yaparken veya doğada aktiviteler yaparken kene ısırma riskinin her zaman olduğunu unutmamalı ve bu konuda önlem almalıdır. Özellikle otluk alanlarda, tabiat ortamında bulunan kenelere karşı pantolon paçalarının çorapların içine sokulması önemlidir. Yapılan araştırmaların gösterdiğine göre kenelerin vücuda girmesinin büyük bir kısmı pantolon paçalarından ve bacaklardan olmaktadır. Ayrıca açık renkli giysiler giymek de önemlidir.”

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında önemli artış var

Prof. Dr. Çetin, kene popülasyonundaki artışın sadece Türkiye’de değil; Orta Doğu ülkeleri, Afrika ve Balkanlar’da da ciddi boyutta yaşandığını belirterek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının İran, Irak, Azerbaycan gibi ülkelerde de arttığını vurguladı. Bu sebeple halk sağlığı açısından acil önlemler alınması gerektiğini dile getirdi. Özellikle göçmen kuşların hastalık taşıyan keneleri başka bölgelere aktarabileceğine dikkat çekti.

“Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde etkili ilaç geliştirme çalışmaları yapılıyor”

Dünya genelinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için etkili ilaç geliştirme çalışmalarının yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Çetin, şu ifadelere yer verdi:

“Başlangıçta denenmiş olan klasik aşılar etkisiz kalmış olabilir, ancak günümüzde geliştirilen mRNA teknolojisine sahip aşılar daha etkili olmaktadır. Eğer klinik çalışmalar bu aşamada başarılı olursa, önümüzdeki yıllarda KKKA hastalığına karşı aşının uygulanmaya başlayacağını öngörebiliriz. Ayrıca antiviral ilaçlarla tedavi edilen hastalık için daha etkili bir ilaç geliştirme çalışmaları da devam etmektedir. Bu çalışmalar Dünya Sağlık Örgütü’nün liderliğinde birkaç konsorsiyum tarafından sürdürülmektedir. Ülkemizden ve üniversitemizden de katılımcıların bulunduğu konsorsiyumlarda çalışmalar devam etmektedir.”

Related Posts

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Niğde’de Trafik Farkındalığı İçin ‘Yaşam Tüneli’ Uygulaması

Niğde İl Emniyet Müdürlüğü, trafik kazalarının önlenmesi amacıyla Kayseri Yolu’nda kurduğu ‘Yaşam Tüneli’ çadırında sürücülere ve yolculara yönelik eğitimler gerçekleştirdi. 194 kişi, güvenli sürüş ile ilgili konularda bilgilendirildi.

‘Mumyanın laneti’ kanseri durdurabilir mi? Ölümcül mantar, hücreleri hedef aldı

Eski Mısır mezarlarında keşfedilen ve ‘mumyanın laneti’ olarak anılan aspergillus flavus mantarı, bu kez ölüm değil umut saçıyor olabilir. Çıplak elle dokunulduğunda ölüme neden olabilecek kadar toksik olan bu mantar türü, kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir araştırmanın odağına yerleşti. Peki, tarihin karanlık sırlarından biri, modern tıbbın elinde şifa kaynağına dönüşebilir mi?

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.