Yunuslar Arasındaki İletişim Yapay Zeka Modelleriyle Çözülüyor
Zeka düzeyi yüksek canlılar olan yunuslar, grup halinde çalışabilir, birbirlerine yeni beceriler öğretebilir ve kendilerine özgü seslerle iletişim kurabilir. Wild Dolphin Project (WDP) adlı kâr amacı gütmeyen kuruluş, Bahamalar’daki Atlantik benekli yunusları 40 yıl boyunca takip ederek geniş bir ses ve video kaydı arşivi oluşturdu. Araştırmacılar, yunusların birbirlerini çağırırken isim görevi gören ıslıklar kullandığını, kur yaparken veya kavga ederken çıkardıkları sesleri keşfetti.
YAPAY ZEKA MODELLERİ İLETİŞİM KURMAYI SAĞLIYOR
Bilim insanları, yunuslarla iletişim kurmanın teoride mümkün olduğunu düşünse de teknolojik gelişmeler yetersizdi. Ancak OpenAI’ın ChatGPT’si ve Google’ın Gemini gibi geniş dil modellerinin geliştirilmesi, durumu değiştirdi. Bu modellerin eğitiminde büyük veri setleri kullanılıyor ve en iyi eğitilen modeller insanlar gibi cümleler üretebiliyor.
Gemini’ın sistemiyle çalışan DolphinGemma adlı yapay zeka modeli, yunus sesleriyle çalışarak ses girdilerini yorumluyor ve gelecek muhtemel sesleri tahmin ediyor. Model, Google’ın Pixel telefonlarında çalışabiliyor ve araştırmacılar, modeli kullanarak ses kalıplarını belirlemeyi ve yunusların iletişimindeki yapıları çözümlemeyi umuyor.
Bilim insanları, yunuslarla karşılıklı iletişim kurmak için CHAT adlı bir sistem geliştirdi. CHAT, yunuslarla ortak bir kelime dağarcığı oluşturmayı hedefliyor ve uzun vadede yunusların dilini anlamayı planlıyor. Geniş dil modelleri süreci hızlandırabilir ve bilim insanlarının bu alandaki çalışmalarına ışık tutabilir.
More Stories
Sabahın ilk çağrısı: Horozlar sabahları neden ötüyor?
Yeni Fiat Cronos, tanıtımdan önce bayilerde yerini aldı
İstanbul Büyükşehir’den kamu hizmetlerine dijital dönüşüm