Gece 3’te uyanıp düşünmekten yoruldunuz mu? İşte endişeleri durduran 4 kelime

Gece Saat 3’te Uykudan Uyanıp Düşüncelere Dalmaktan Nasıl Kaçınılır?

Milliyet.com.tr ÖZEL – Geceleri kabuslar olmayabilir, sessizlik hüküm sürerken zihinsel yükseklikler sizi uykunuzdan alıkoyabilir. Gönderdiğiniz o e-posta? Çocuğunuzun kötüleşen öksürüğüne ne yapacaksınız? Toplantıda neden o sözü söylediniz?

Kaygı bozukluğu yaşayanlarla çalışan bir psikolog, bu durumu gece yarısı zihinsel döngü olarak tanımlar. Günün sessizliğine alışan zihin, gece yarısı bir talk show başlatır gibi devreye girer. Ancak bu şovun hem sunucusu, hem konuğu, hem de izleyicisi sizsiniz ve pek de eğlenceli değildir.

Yıllardır bu durumu yaşayan danışanlarına psikolog tarafından önerilen dört kelime ise: “Bu düşünce bekleyebilir.”

Bu basit ifade birçok kişiye yardımcı olabilir. Neden mi?

– Kısa ve akılda kalıcı, gece 03.00’te bile hatırlanabilir.

– Düşünceyi bastırmaz, sadece ertelemesine izin verir.

– Aciliyet hissini azaltır, kaygı döngüsünü kırar.

– Duraklama becerisini güçlendirir.

Çoğu kez uykusuzluğun temelinde gerçek bir acil durum yatmaz. Beyin, çözülmesi gereken bir problem arayışı içindedir ve bu da adrenalin salgılayarak uyanık kalmanıza neden olur. Sorunları çözmeye çalışmak yerine sakinleşmeye çalışmak daha etkilidir.

‘Bu düşünce bekleyebilir’ ifadesi nasıl daha etkili kullanılabilir?

Nefesle birleştirin: “Bu düşünce bekleyebilir” derken yavaşça nefes alıp verin.

Tekrarlayın: Zihin dağıldığında ifadeye geri dönün. Bu bir başarısızlık değil, zihinsel bir egzersizdir.

“Düşünce kavanozu” hayal edin: Endişelerinizi zihninizde bir kavanoza koyun. Sabah hala önemliyse, o zaman üzerine düşünürsünüz.

Telefona bakmayın: Mavi ışık ve sosyal medya uykuya dalmanızı zorlaştırabilir.

Geceleri uyanmak normaldir. Önemli olan, bu anlarda nasıl tepki verdiğinizdir. “Bu düşünce bekleyebilir” sihirli bir çözüm olmasa da zihninize verdiğiniz nazik bir uyarıdır. Çünkü bazen bir sorunu çözmenin en iyi yolu, gece 03.00’te çözüm aramak değil, sakinleşmektir.

Related Posts

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Niğde’de Trafik Farkındalığı İçin ‘Yaşam Tüneli’ Uygulaması

Niğde İl Emniyet Müdürlüğü, trafik kazalarının önlenmesi amacıyla Kayseri Yolu’nda kurduğu ‘Yaşam Tüneli’ çadırında sürücülere ve yolculara yönelik eğitimler gerçekleştirdi. 194 kişi, güvenli sürüş ile ilgili konularda bilgilendirildi.

‘Mumyanın laneti’ kanseri durdurabilir mi? Ölümcül mantar, hücreleri hedef aldı

Eski Mısır mezarlarında keşfedilen ve ‘mumyanın laneti’ olarak anılan aspergillus flavus mantarı, bu kez ölüm değil umut saçıyor olabilir. Çıplak elle dokunulduğunda ölüme neden olabilecek kadar toksik olan bu mantar türü, kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir araştırmanın odağına yerleşti. Peki, tarihin karanlık sırlarından biri, modern tıbbın elinde şifa kaynağına dönüşebilir mi?

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.