Elektronik sigara kullananlar dikkat!

Sigarayı bırakmaya çalışırken, elektronik puff cihazlarının güvenli bir alternatif olduğu düşünülse de uzmanlar bu cihazların ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Göğüş, puff cihazlarının içeriğinin büyük üreticilere devredildikten sonra önemli değişiklikler geçirdiğini ve artık sigara kadar zararlı, hatta daha tehlikeli hale geldiğini vurguladı.

“PUFF CİHAZLARI AKCİĞER HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR”

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) puff cihazlarının ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirttiğini hatırlatan Uzm. Dr. Göğüş, “Özellikle 2019 yılında ABD’de puff cihazlarının kullanımına bağlı 2 bin 800’den fazla akciğer hastalığı vakası rapor edildi. Artık bilinen bir gerçek var: Puff cihazları sağlığa büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Puff cihazlarının en büyük ortak tehlikesinin nikotin bağımlılığı olduğunu ifade eden Dr. Göğüş, “Nikotin, kalp hızını artırabilir ve kan basıncını yükseltebilir. Bu da zamanla kalp hastalıkları riskini artırır. Ayrıca araştırmalar, puff cihazlarının astım, kronik akciğer hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve solunum rahatsızlıkları ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Puff cihazlarının sigara bırakmaya yardımcı olduğu yönündeki inanışın yanlış olduğunu vurgulayan Göğüş, “Bu cihazlar, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından sigara bırakma yöntemi olarak onaylanmamış olup, DSÖ de bu cihazları sigarayı bırakmada önermez. Aksine, araştırmalar bu cihazların sigara bırakma sürecine katkı sağlamadığını ve bağımlılığı artırdığını gösteriyor” dedi.

GENÇLERDE NİKOTIN BAĞIMLILIĞINI ARTIRIYOR

Puff cihazlarının özellikle gençler arasında yaygınlaştığını belirten Göğüş, bunun büyük bir sağlık tehdidi oluşturduğunu ifade etti: “Gençler bu cihazları sigaradan daha zararsız sanıyor. Oysa bu cihazlar nikotin bağımlılığını artırarak kalp hastalıkları ve akciğer rahatsızlıkları riskini yükseltiyor. DSÖ, gençlerde kalıcı sağlık etkileri yaratabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.”

Sigara bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerine değinen Göğüş, “Sigara bırakma sürecinde ne kadar erken harekete geçilirse, vücut o kadar hızlı iyileşir. Profesyonel destek alarak en doğru yöntemi belirlemek, uzun vadede sağlığınızı korumanıza yardımcı olur” diyerek, uzman desteğinin önemini vurguladı.

Related Posts

Adalet Bakanı Tunç’tan, PKK’nın silah bırakma töreni sonrası ilk açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör örgütü PKK’lı bir grup teröristin silah bırakmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Srebrenitsa Katliamı’nın 30. yılı… Özgür Özel: ‘Unutmayacağız çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in “…Ve her şey bittiğinde hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır” sözlerini alıntılayarak “30 yıl önce bugün, Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözü önünde gerçekleşen Srebrenitsa soykırımında öldürülen kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Sebep olanları, göz yumanları lanetliyorum. Unutmayacağız. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır” dedi.

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı neden gözaltına alındı? Özgür Kabadayı kimdir?

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın yaşamı ve neden gözaltına alındığı merak ediliyor. Peki, Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı neden gözaltına alındı? Özgür Kabadayı kimdir? İşte ayrıntılar…

Arnavutköy’de emniyet şeridinde aracından inen sürücüye minibüs çarptı: 1 ölü

Kaza saat 20.00 sıralarında D-020 Karayolu İmrahor Mahallesi geçişinde meydana geldi. Yolun emniyet şeridinde duran 41 TR 974 plakalı otomobilin sürücüsü O.Y., araçtan inmek için kapıyı açtı. Bu sırada aynı yönde ilerleyen 34 CYB 169 plakalı minibüs …

Aralarında Türkiye de var! ABD’den yasa dışı finansal ağa yaptırım

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, “ABD Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye merkezli yasa dışı bir İran finansal ağına yaptırım uyguluyor” dedi.

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …