Ekonomik boykot dünya gündeminde: Hükümet eleştirdi savcılar soruşturma başlattı

3

Diplomasının iptalinin ardından önce gözaltına alınan ardından sevk edildiği mahkeme tarafından ‘mali suçlar’ kapsamında tutuklanarak Silivri’ye sevk edilen İmamoğlu için protestolar devam ediyor. Bayram öncesinde anayasal bir hak olan izinsiz toplantı ve yürüyüş hakkını kullanan milyonlarca öğrenci ve yurttaş şimdi de sadece bugünü kapsayan bir alışveriş boykotuna başladı.

Öğrencilerin başlattığı boykot kampanyasına CHP Lideri de destek verince boykot milyonlara ulaştı. Boykotun sözünün edilmesi ile AKP’li bakanlar TV ekranlarında gece boyu mesaisine devam etti. Yetmedi saraydan yapılan açıklama ile boykotun emperyalist bir oyun olduğu bile edildi.

Bunun da üzerine çıkıldı ve İstanbul Cumhuriyet başsavcılığı tarafından boykota yönelik soruşturma açıldı. Savcılığın soruşturması da yeterli olmadı. AKP’li RTÜK başkanı bir açıklama yaparak, “Boykot çağrısında bulunan, boykota destek veren kanallar ve yayınlar izleme değerlendirme uzmanlarımızca takip edilmekte olup, gereği yapılacaktır.” ifadelerini bile kullandı.

DÜNYA GÜNDEMİNE OTURDU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, boykot çağrılarına olarak yönelik resen “nefret ve ayrımcılık ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından soruşturma başlatması dünya basınında yakından takip ediliyor.

İngiltere merkezli uluslararası haber ajansı Reuters’in, boykot çağrılarına yönelik soruşturmalara ilişkin haberinde şunlar kaydedildi:

“Ticaret Bakanı Ömer Bolat, boykot çağrılarının ekonomik istikrarı tehdit ettiğini belirterek, bu çağrıları savunanları hükümeti zayıflatmaya çalışmakla suçladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu çağrıların sosyal uyumu ve ekonomik istikrarı tehdit ettiğini ve başarısız olmaya mahkum olduklarını ifade etti… Cumhurbaşkanı Erdoğan, protestoların uzun sürmeyeceğini söyledi…

Dün savcılar, sosyal ve geleneksel medyada boykot çağrıları yapanlar hakkında soruşturma başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, halkın bir kesiminin ekonomik faaliyetlere katılımını engellemeye yönelik olduğu iddia edilen çağrıları incelediğini ve nefret söylemi ile halkı kin ve düşmanlığa teşvik suçlarını ihlal etme ihtimallerini gündeme getirdi.’’

AP: HÜKÜMET YANLISI ŞİRKETLERE YÖNELİK BOYKOT ÇAĞRILARINA SORUŞTURMA

ABD merkezli Associated Press (AP) de boykot çağrılarına yönelik soruşturmaları geniş bir çerçevede değerlendirdiği haberinde şu ifadelere yer verdi:

’’İstanbul başsavcılığı, kentin belediye başkanının tutuklanmasının ardından muhalefetin hükümet yanlısı şirketlere yönelik boykot çağrılarına ilişkin soruşturma başlattı.

Geçen ay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından, on yıldan uzun süredir Türkiye’nin en büyük protestoları gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir rakibi olan İmamoğlu, birçok kişinin siyasi saikli olarak gördüğü yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanmayı beklerken hapse atıldı.

Hükümet ise yargının bağımsız ve siyasi müdahaleden arınmış olduğunu savunuyor.

İmamoğlu’nun mensubu olduğu ana muhalefet partisi CHP’nin lideri Özgür Özel, tutuklamayı protesto etmek amacıyla yüz binlerce kişinin katıldığı birden fazla miting düzenledi. Hükümet yanlısı medyanın mitingleri haber yapmamasını eleştiren Özel, bu medya kuruluşlarına reklam veren bir düzineden fazla şirketin boykot edilmesi çağrısında bulundu.’’

AFP: MUHALEFETİN BOYKOT ÇAĞRISINA SORUŞTURMA

Fransa merkezli haber ajansı Agence France Presse (AFP) de muhalefetin boykot çağrılarının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturmaya ilişkin haber yayımladı. AFP’nin Arab News ve Barron’s dahil olmak üzere uluslararası birçok haber kuruluşu tarafından kullanılan haberinde şu ifadelere yer verildi:

’’Türkiye’nin ana muhalefet partisinin lideri, İstanbul’un tutuklu muhalefet belediye başkanına destek veren öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla çarşamba günü için bir boykot çağrısı yaptı. Özel’in mesajının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, boykot çağrısı yapan veya paylaşan kişiler hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. CHP lideri, hükümete yakın olduğu bilinen çok sayıda Türk şirketine ve gruba boykot çağrısı yaparak yetkililer üzerinde baskı kurmayı amaçlamıştı.

İmamoğlu’nun reddettiği yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklanması, Türkiye’de son on yılda görülmeyen büyük halk protestolarına yol açtı. Türk yetkililer, bu protestolara yanıt olarak İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde gösterileri yasakladı.’’

Mehmet Şimşek