Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş Köpekler, Parkinson Hastalığını Yüzde 98 Doğrulukla Tespit Ediyor

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, özel olarak eğitilen köpekler Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98 doğrulukla tespit edebiliyor. Bu sayede hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan yıllar öncesinde teşhis koymak mümkün olabilir.

Pozitif Örnekleri Ayırt Etme Oranı yüzde 80’e Ulaştı

Bristol ve Manchester üniversiteleri ile Medical Detection Dogs Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmada, Parkinson hastalarından alınan deri örnekleri sağlıklı bireylerin örnekleriyle karşılaştırıldı. Eğitilen köpekler, deri örneklerini koklayarak hastalıklı bireyleri diğerlerinden başarıyla ayırabildi. Yürütülen çift kör deneylerde, köpekler yüzde 80 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük oranlarıyla Parkinson hastalığını doğru bir şekilde teşhis edebildi.

Çalışmaya katılan köpeklerden biri Golden Retriever olan “Bumper”, diğeri ise Siyah Labrador olan “Peanut” idi. Her doğru tespitte ödüllendirilen köpekler, kısa sürede yüksek doğruluk seviyelerine ulaştı.

“Erken Teşhis Açısından Devrim Niteliğinde Olabilir”

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler, tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor” dedi. Nicola Rooney ve Prof. Perdita Barran da yapılan çalışmanın önemini vurgulayarak, teşhis sürecinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Araştırma, eşi Parkinson hastalığına yakalandıktan sonra kokusunun değiştiğini fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatılan “Nose2Diagnose” programı kapsamında yürütüldü. (DHA)

Related Posts

Niğde’de Trafik Farkındalığı İçin ‘Yaşam Tüneli’ Uygulaması

Niğde İl Emniyet Müdürlüğü, trafik kazalarının önlenmesi amacıyla Kayseri Yolu’nda kurduğu ‘Yaşam Tüneli’ çadırında sürücülere ve yolculara yönelik eğitimler gerçekleştirdi. 194 kişi, güvenli sürüş ile ilgili konularda bilgilendirildi.

‘Mumyanın laneti’ kanseri durdurabilir mi? Ölümcül mantar, hücreleri hedef aldı

Eski Mısır mezarlarında keşfedilen ve ‘mumyanın laneti’ olarak anılan aspergillus flavus mantarı, bu kez ölüm değil umut saçıyor olabilir. Çıplak elle dokunulduğunda ölüme neden olabilecek kadar toksik olan bu mantar türü, kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir araştırmanın odağına yerleşti. Peki, tarihin karanlık sırlarından biri, modern tıbbın elinde şifa kaynağına dönüşebilir mi?

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Suyun olduğu her yerde bulunabiliyor! Hastalığına karşı klima bakımını ihmal etmeyin

Lejyoner hastalığının, özellikle yaz aylarında suyla çalışan sistemlerde rahatlıkla üreyebildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında klima kullanılan ortamlarda üreme ve yayılma ihtimali bulunan, Lejyoner hastalığına neden olan Legionella bakterisinin bulaşma yolları, belirtileri, risk grupları ve önlenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli

Uzmanından “lenfödem” uyarısı: Erken evrede tanınması önemli