Welcome to Our Website

Bloomberg: Türkiye, Metin Topuz’u serbest bıraktı

Bloomberg, Türkiye-ABD ilişkilerinde bir dönem ciddi kriz yaşanmasına neden olan konsolosluk çalışan Metin Topuz’un serbest bırakıldığını yazdı. Metin Topuz, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda ülkenin uyuşturucu ile mücadeleden sorumlu güvenlik birimi DEA’nın, Emniyet Müdürlüğü’nün narkotik birimleriyle arasındaki teması sağlayan irtibat memuru olarak görev yapıyordu.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli Topuz, Eylül 2017’de gözaltına alınmış, aynı yılın ekim ayında da ‘FETÖ’ soruşturmalarında adı geçen eski polis müdürleri ve askerlerin yanı sıra eski savcı Zekeriya Öz’le irtibatlı olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı. Topuz, 2020 yılında “silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

F-16 VURGUSU

Bloomberg’de yer alan haberde, “”Haber, Erdoğan’ın hükümetinin Biden yönetiminden F-16 savaş uçakları istediği ve yabancı fonları çekmeye çalıştığı bir dönemde geldi” ifadelerine yer verildi.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu sözcüsü, “Metin Topuz ile ilgili haberlerin farkındayız. Topuz’un ailesinin isteğine saygı göstererek başka bir açıklamamız yok” dedi. Topuz’un avukatlarının konuya ilişkin açıklama yapmadığı belirtildi.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 2016’daki darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen Yapılanması ile bağlantılı olduğu düşünülen bazı savcı ve polis memurlarıyla irtibatı olduğu gerekçesiyle Topuz hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, Topuz’un özellikle 2013 ile 2016 yılları arasında savcı Zekeriya Öz ve 17-25 Aralık’taki yolsuzluk soruşturmalarında görev yapan dönemin emniyet yetkilileri Yakup Saygılı ve İbrahim Şen gibi isimlerle telefon görüşmeleri yaptığının tespit edildiğini açıkladı.

Topuz hakkında Şubat 2019’da hazırlanan iddianamede, ”Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme”, ”Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme”, ”Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek”, “Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” ve ”Gizliliğin İhlali” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 20 yıldan 35 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamenin kabul edilmesinin ardından Metin Topuz’un yargılanmasına Mart 2019’da başlandı.

İddianamede, Fethullah Gülen Yapılanması ile bağlantılı olduğu iddia edilen eski savcı ve polis müdürlerinin dışında kalan 209 kamu görevlisiyle yaptığı görüşmelerin gözardı edildiğini belirten Topuz, mahkemeye sunduğu belgelerin hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu kanıtlayacağını vurguladı. Topuz’un yargılandığı davada duruşmaları ABD konsolosluk yetkilileri de takip etti. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir