Diyarbakır’da üniversitenin atıl arazilerine GES kuruluyor

Dicle Üniversitesi Atıl Arazi Üzerinde Güneş Enerji Santralleri Kuruyor

Diyarbakır’da, Dicle Üniversitesi’nin (DÜ) atıl arazilerine güneş enerji santralleri (GES) inşa ediliyor. DÜ, geçen yıl 300 milyon lira yatırımla kamu kaynakları kullanmadan GES projesini başlattı.

Sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen proje kapsamında, üniversite yerleşkesinde çatılar, otoparklar ve atıl arazilerde toplam 181 bin metrekare alana 27 bin panelin kurulum çalışmaları devam ediyor.

Yüklenici firma tarafından hayata geçirilen GES projesi tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde yılda yaklaşık 26 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Bu enerji, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve kampüsündeki fakültelerin elektrik enerjisinin önemli bir kısmını karşılayacak.

Üniversitenin Enerji Tüketiminin Yüzde 60’ı Güneş Enerjisinden Sağlanacak

DÜ Yenilenebilir Enerji Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Gümüş, üniversite yerleşkesini tamamen yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak elektrik enerjisi üretebilecek bir alana dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Gümüş, üniversite arazisi içerisindeki atıl alanlara ve otoparklara GES kurarak elektrik enerjisi üretmeyi planladıklarını söyledi. Bu projeyle üniversitenin tüketilen elektriğin yaklaşık %60’ını güneş enerjisinden karşılayabileceğini vurguladı.

Üniversitenin yılda yaklaşık 37 milyon kilovatsaat enerji tükettiğini söyleyen Gümüş, bunun üniversiteye 130-140 milyon lira maliyet oluşturduğunu belirtti.

“Yeşil kampüs” vizyonuyla hareket ettiklerini dile getiren Gümüş, üniversiteyi Türkiye’nin ilk yüzde 100 yenilenebilir enerji üretebilen kampüsü haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

11 Bin Ton Karbon Salınımının Önüne Geçilecek

Yapılacak GES projesi sayesinde 11 bin tonun üzerinde karbon salınımının engelleneceğine dikkat çeken Gümüş, bu miktar karbon salınımını engellemek için 11 bin 500 hektarlık ormana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Gümüş ayrıca, projenin sadece elektrik üretmekle kalmayacağını, aynı zamanda çevreyi korumada, yeşil bir kampüs oluşturmada ve bilimsel araştırmalara katkı sağlamada örnek olacağını belirtti.

Gelecek Ay Üretime Geçecek

Proje yüklenicisi Saim Kağıtçı, GES’in faaliyete geçmesinin ardından ilk 15 yıl boyunca santrali işleteceklerini, ardından üniversiteye devredeceklerini açıkladı.

Kağıtçı, enerjiyi yerinde tüketmeleri nedeniyle üniversitenin ciddi bir kar elde edeceğini belirtirken, proje sayesinde yıllık 4 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu sağlanacağını ve Türkiye’nin teknolojik gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. Projede toplamda 27 bin panel kullanılacak ve tamamlanma aşamasına gelindi. Gelecek temmuz ayında tüm sistemin faaliyete geçirilerek üretime başlanması planlanıyor.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan en düşük emekli aylığına ilişkin açıklama

Bakan Işıkhan, en düşük emekli aylığıyla ilgili 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verilerinin ardından konu ile ilgili rakamın kısa süre sonra Meclis’e sunulacağını açıkladı.

Elektrikli araç sahiplerine iyi haber! Mayısta yüzde 4 arttı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) mayısa ilişkin “Şarj Hizmeti Piyasası Aylık İstatistikleri” raporuna göre, şarj istasyonlarının toplam kurulu gücü, mayısta önceki aya göre yüzde 5,6 artışla 2 bin 200 megavat oldu. Söz konusu dönemde toplam …

2025 Temmuz emekli maaşları ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı yüzde kaç zamlanacak?

Haziran enflasyon verisinin açıklanması ile emekli maaşı nihai zam oranı ortaya çıkacak. Bilindiği üzere SSK Bağkur emekli maaşı zammı 6 aylık enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Peki, 2025 Temmuz emekli maaşları ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı yüzde kaç zamlanacak?

Dev markadan büyük hata: 250 bin yanlış montajlı araç geri çağırıldı

Otomotiv dünyasında güvenlik standartları her geçen gün daha sıkı hâle gelirken, üreticilerin attığı geri çağırma adımları milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiriyor. Bu kez gündemdeki isim ise Chrysler’in çatı şirketi Stellantis.

Tesla’dan Türkiye adımı: Her gün sipariş verilecek

Türkiye’de elektrikli otomobillere olan talep her geçen gün artıyor. Tesla da bunun farkında olduğu için yeni düzenlemeye gitti.

Türkiye’nin petrol ithalatı nisanda arttı

Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.