Yargıtay’dan Emsal Nitelikte Mal Paylaşımı Kararı

Yargıtay’dan Mal Paylaşımı Davalarına İlişkin Önemli Karar!

Boşanma davalarının ardından mal paylaşımı (mal rejiminin tasfiyesi) davaları oldukça önemli bir konuyu oluştururken, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından emsal nitelikte bir karara imza atıldı. Yargıtay, mal rejiminin tasfiyesinde eşler arasındaki devirlerin bağış olarak değerlendirilmesi için, ‘bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiğini’ belirtti.

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan alınan bilgilere göre, Kuşadası’nda mal rejiminin tasfiyesiyle ilgili ilk derece mahkemesi, boşanma davası dosyasındaki davacının ifadeleri doğrultusunda gerçekleşen devrin bağış niteliğinde olduğuna hükmetti. Bu nedenle kooperatif hissesinin kişisel mal niteliğinde olduğunu ve davacının kişisel malın tasfiyesiyle katılma alacağı talebinde bulunamayacağını belirterek davayı reddetti.

İlk derece mahkemesinin kararına itiraz eden davacı erkek vekili, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi tarafından yapılan itirazları haklı bulmadı ve itirazı reddetti.

Davacı vekili, müvekkilinin davalıya yaptığı devrin bağış olarak kabul edilemeyeceğini belirterek temyiz isteminde bulundu ve dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne taşındı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin verdiği karara göre, mal rejiminin tasfiyesinde devrin bağış olarak kabul edilmesi için bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiği vurgulandı. Yani, bağış iradesinin net bir şekilde ifade edilmediği durumlarda devir işlemi bağış olarak değerlendirilemez.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Barosu üyesi Avukat Fatih Karamercan ise, Yargıtay’ın kararının hakkaniyete ve doktrin görüşlerine uygun olduğunu dile getirerek, eşler arasındaki dayanışma ve güven ilişkisiyle gerçekleştirilen devir işlemlerinin genellikle bağış olarak kabul edildiğini belirtti.

Related Posts

Soğuk Savaş sonrası ilk: ABD’den İngiltere’ye nükleer

ABD, İngiltere’de bulunan bir hava üssüne kendi nükleer bombalarını stokladı. Böylesi bir hamle, daha önce Soğuk Savaş döneminde gerçekleşmişti.

İsrail’in saldırıları gerilimi körükledi: Türkiye ve ABD, SDG’ye 30 günlük ultimatom verdi

ABD ve Türkiye, SDG’ye Ahmed El Şaraa ile birleşme anlaşmasını uygulaması için 30 gün süre verdi. İsrail’in Suriye’nin doğusundaki çatışmlara şiddetli müdahalesi, Türkiye’yi tedirgin ederek ültimatomun fitilini yaktı. Şaraa’nın İslamcı siyaseti ise bu birleşmenin önüne geçiyor.

Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinden diploma töreninde ders gibi protesto

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri mezuniyet töreninde Fakülte Dekanı ve Üniversite Rektörünü protesto etti

Antalya’da Dolandırıcılık İddiası: Zanlı Tutuklandı

Telefonda istihbarat görevlisi olarak kendini tanıtan dolandırıcı, 900 bin lira değerinde ziynet aradı.

Bolu’da anız yangını korkuttu

Bolu’nun Salıbeyler Mahallesi’nde kuru otların bulunduğu alanda anız yangını çıktı. Yerleşim yerlerinin dibinde çıkan yangın paniğe neden oldu.

MİT Başkanı Kalın, AK Parti’yi Ziyaret Etti

İbrahim Kalın, AK Parti TBMM grubunda ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini görüştü, açıklama yok.