Türkiye’de imalat sektörü 5 ayın en düşük seviyesinde

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI endeksi, Mart ayında 47,3 olarak kaydedildi ve böylece faaliyet koşullarındaki yavaşlama eğilimi bir yıl daha devam etti. Endeks, eşik değeri olan 50’nin altında kalarak üretim sektöründeki daralmanın sürdüğüne işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Mart 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Şubat ayı İmalat PMI verileri açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen verilere göre, imalat PMI, şubatta 48,3 seviyesinden 47,3’e gerileyerek, sektördeki daralmanın hızlandığını ve ilk çeyreğin sonuna doğru olumsuz koşulların devam ettiğini gösterdi.

Mart’ta 47,3 olarak ölçülen endeks, Şubat’taki 48,3 seviyesine göre azalma kaydederek 2024’ün Ekim ayından bu yana en düşük değere ulaştı.

Martta yeni siparişler art arda 21. kez aylık bazda yavaşlama sergiledi. Söz konusu yavaşlama geçen yılın Ekim ayından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinde de Kasım 2022’den bu yana en sert düşüş görüldü. Anket katılımcıları, Mart ayında zorlu piyasa koşullarının yeni siparişlerdeki yavaşlamada belirleyici rol oynadığını ve üretimin azalmasında da etkili olduğunu belirtti.

ÜRETİMDE YAVAŞLAMA EN SERT DÜZEYDE KAYDEDİLDİ

Üretimdeki yavaşlama eğilimi, bir yılı geride bırakırken, aynı zamanda Ekim 2024’ten bu yana en sert düzeyde kaydedildi. İmalatçılar, yeni siparişlerdeki ivme kaybına bağlı olarak mart ayında istihdamı dördüncü ay peş peşe azalttı. Ancak bu azalma ılımlı gerçekleşti ve aralık ayından bu yana en düşük oranda ölçüldüğü belirtildi. Mart ayında satın alma faaliyetlerinde gerileme yaşanırken, girdi ve nihai ürün stoklarında önemli bir değişim olmadı. Nihai ürün stoklarındaki yatay seyir, on aylık düşüş trendini sonlandırdı.

Zayıf girdi talebi, tedarikçilerin teslimat sürelerini hızlandırmasına olanak tanıdı. Teslimat süreleri, son altı ayda ilk kez ve Aralık 2022’den bu yana en zirve oranda azalış gösterdi. Mart ayında girdi maliyetleri, büyük ölçüde liradaki zayıflığa bağlı olarak keskin şekilde artmaya devamlılık gösterdi. Ancak enflasyon hız keserek son üç ayın en düşük seviyesine iniş gösterdi. Nihai ürün fiyatlarındaki artış da yavaşladı ve yıl başından bu yana en düşük oranda gerçekleşti belirtildi.

Related Posts

Macron: Avrupa, ABD vergilerine misilleme önlemlerinin hazırlanmasını hızlandıracak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB’nin ABD tarafından uygulanan gümrük tarifelerine misilleme tedbirleri için hazırlıklarını hızlandıracağını bildirdi.

İsrail ordusu Gazze’de Türk mezarlığına saldırdı… Mezarda da rahat yok

Gazze Şeridi’nde ne diriye ne de ölüye huzur var. İsrail ordusu, müzakerelerin gölgesinde soykırıma devam ederken bu kez Han Yunus kentinde Türkiye’nin desteğiyle inşa edilen mezarlığı hedef aldı. Buldozerlerle düzenlenen saldırıda ölüler mezarlarından çıkarıldı.

CHP’li Cemal Enginyurt: Zalimin karşısında susmayacağız

CHP’li Cemal Enginyurt: Zalimin karşısında susmayacağız

İstanbul Valisi Davut Gül: Millet olarak çok şey yaşıyoruz, çabuk unutuyoruz

İstanbul Valisi Davut Gül: Millet olarak çok şey yaşıyoruz, çabuk unutuyoruz

Adalet Bakanı Tunç’tan, PKK’nın silah bırakma töreni sonrası ilk açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör örgütü PKK’lı bir grup teröristin silah bırakmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Srebrenitsa Katliamı’nın 30. yılı… Özgür Özel: ‘Unutmayacağız çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in “…Ve her şey bittiğinde hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır” sözlerini alıntılayarak “30 yıl önce bugün, Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözü önünde gerçekleşen Srebrenitsa soykırımında öldürülen kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Sebep olanları, göz yumanları lanetliyorum. Unutmayacağız. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır” dedi.