Yüksek tansiyon (hipertansiyon), kalp hastalıkları, inme ve böbrek sorunları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. ‘’Bu nedenle tansiyonu ilaç tedavisiyle kontrol altında tutmak ve sağlıklı beslenmek hayati önem taşır’’ diyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor, beslenme önerilerini şöyle sıraladı:.
Düşük sodyum alın: Yüksek sodyum tüketimi, tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Hazır gıdalar, paketlenmiş atıştırmalıklar, konserve çorbalar ve işlenmiş etler gibi yüksek sodyum içeren gıdalardan kaçının.
Potasyum alımını artırın: Potasyum, vücuttaki sodyumun atılmasına yardımcı olur ve kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düşürür. Meyve, sebze, balık ve süt ürünleri gibi potasyum açısından zengin gıdaları diyetinize ekleyin.
Sağlıklı yağlar tüketin: Doymuş ve trans yağlar yerine tekli doymamış ve çoklu doymamış yağları içeren besinleri tercih edin. Zeytinyağı, avokado, fındık ve yağlı balıklar gibi gıdalar, kalp sağlığını destekler.
Meyve ve sebze ağırlıklı beslenin: Meyve ve sebzeler, vücuda antioksidanlar, lif, vitaminler ve mineraller sağlar. Bu gıdalar, genel sağlığı desteklerken tansiyonu kontrol altında tutmaya da yardımcı olur.
Tam tahılları tercih edin: Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve diğer işlenmiş tahıllar yerine kalp sağlığını koruyan tam tahılları (tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç, yulaf gibi) tercih edin.
Alkol tüketimini sınırlandırın: Eğer alkol tüketiyorsanız, ölçülü olun. Kadınlar günde bir kadeh, erkekler için ise günde iki kadehten fazla içmemeye özen göstermeli.
Sağlıklı ağırlıkta kalın: Fazla kilo, tansiyon üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizle kilo verin.
Az yağlı süt ürünlerini tercih edin: Kalsiyum açısından zengin, düşük yağlı süt ürünleri tüketmek, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
Düşük şekerli diyet yapın: Yüksek şekerli gıdalar ve içeceklerden kaçının, çünkü fazla şeker tüketimi kilo alımına ve tansiyonun yükselmesine neden olabilir.