Odatv günlerce yazdı… Fatsalı Amazonlar kazandı

Ordu İdare Mahkemesi, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin açtığı davada çok önemli bir karar verdi. Mahkeme, Fatsa’daki siyanürlü altın madeninin ruhsat süresinin uzatılması işlemini hukuka aykırı bularak iptal etti. Altıntepe Madencilik tarafından işletilen Fatsa’daki siyanürlü maden, ruhsatsız kaldığından kapatılmak zorunda.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Haziran 2023’te de şirketin bölge için tehlikeler yaratacağını ve büyük zararlar verebileceğini belirterek ikinci ÇED raporunu reddetmişti.

SON SÖZÜ SÖYLEDİ

Ordu İdare Mahkemesi, MAPEG ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhine açılan davada, son sözünü 25 Aralık 2023 tarihinde söyledi. Oybirliğiyle alınan kararda, “Mevcut işletme projesinde üretim miktarı yıllık 20 bin ton iken, ruhsat süresini uzatma (temdit) projesinde, üretim miktarının yıllık 400 bin ton olarak güncellendiğine” dikkat çekilerek, “İlgili Yönetmelik maddesi uyarınca, belirtilen her bir hususa dair yerinde yapılacak incelemenin zaruri olduğu açıktır. Bu durumda altın-gümüş maden sahasının işletme ruhsatının uzatılması başvurusunun incelenmeden uygun bulunmasına ilişkin dava konusu işlemde, hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

REDDEDİLMİŞTİ

2015 yılından bu yana Fatsa’da faaliyet gösteren Bahar Madencilik’e bağlı Altıntepe Şirketi’nin, kapasite artırımı amacıyla hazırladığı ikinci ÇED başvurusu da geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından reddedilmişti. Bakanlık, Fatsa’daki siyanürlü madenin iki katı büyütülmesine ve Fatsa’nın tepesine 50 metre derinliğinde 3 milyon metreküplük bir zehir barajı inşa edilmesine geçit vermemişti.

HUKUKA AYKIRI BULDU

Ancak bu karara rağmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MAPEG ise, şirketin 22 Şubat 2023 tarihinde sona eren çalışma ruhsatının süresini uzatmıştı. Ordu İdare Mahkemesi işte bu son kararıyla, siyanürlü maden şirketinin tek tutunduğu dalı da kırmış oldu. Mahkeme, işte bu ruhsat süresinin 10 yıl daha uzatılması kararını hukuka aykırı bularak iptal etti. Yani Altıntepe Şirketi artık ruhsatsız kaldığı için çalışması da mümkün değil.

ARTIK RUHSATSIZ BİR İŞLETME

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin bugün düzenlediği basın toplantısında konuşan Başkan Yardımcısı Alaattin Yılmazer, Fatsa’nın tepesinde kanser gibi yayılmaya çalışan altın madeninin artık ruhsatsız bir işletme olduğuna dikkat çekti, “Bir an önce çöp olarak bıraktıkları toksik ağır metal yığınlarından oluşan atıkları, çevreye daha fazla zarar vermeyecek şekilde rehabilitasyonun yapılması ve gerekli tedbirlerin alınarak madenin kapatılması gerekmektedir” dedi.

Enerji Yüksek Mühendisi Yılmazer, “Adına madencilik denilen bu yıkıcı ve zehirli sistemin sürdürülmeye çalışılması ve bu tür talan madenciliğine karşı; her ne koşulda olursa olsun burada olduğumuzu, her ne denerlerse denesinler geleceğimizden ve topraklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” diye konuştu.

HALA HAKİMLER VAR

Avukat Nur Hilal gündüz de hukuki başvurularını yaptıklarını ve kararın bir ay içinde uygulanmak zorunda olduğunu belirterek, “Hukuka inancını yitirmiş milyonlar var bu ülkede. Ama biz hukuka inanmaya sonuna kadar devam ettik ve edeceğiz. Alınan bu karar, bu ülkede hala mahkemeler ve hakimler olduğunu göstermektedir” dedi.

Avukat Ecem Çelebi de, “Bu kararla birlikte maden şirketinin çalışabilmesi için ortada bir ruhsat kalmadı. Artık ÇED’in de bir önemi kalmadı. Mevcut durumda maden şirketinin bu ruhsat sahasında hiçbir şekilde çalışması mümkün değil” diye konuştu.

EKİP ÇALIŞMASI

Zeki Odabaşı’nın başkanlığını yaptığı Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, bir yandan Enerji Yüksek Mühendisi Alaattin Yılmazer ve Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın bilimsel raporlarıyla siyanürlü madenin zararlarını ortaya koyarken, hukuki savaşı da “Fatsalı amazonlar” olarak da bilinen, Gündüz Hukuk Bürosu avukatları Nur Hilal Gündüz, Tuğçe Yıldız ve Ecem Çelebi yürütüyor.

İbrahim Gündüz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir