Federal Meclis’te vatandaşlık tartışması: ‘Güçlü Almanya ve rekabet için gerekli’

Yunus Ülger

ALMANYA – Almanya Federal Hükümeti’nin vatandaşlık yasasında köklü değişiklik öngören tasarısı, Federal Meclis’te koalisyon ortakları ile muhalefet arasında sert tartışmalara neden oldu. Yasa tasarısına tümüyle karşı çıkan ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), değişikliğin Alman vatandaşlığını değersizleştirdiğini, özellikle çifte vatandaşlık hakkının başka ülkelerden sorunları Almanya’ya taşıyacağını savundu.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti ise özellikle kalifiye eleman açığını gidermek için değişikliğin gerekli olduğunu ifade etti. Değişiklik, sığınma talebi reddedilenlerin sınır dışı edilmesinin kolaylaştırılmasını da öngörüyor. Bu konuda da hükümet ortakları arasında uyuşmazlık var.

‘ALMANYA’YI YABANCI KALİFİYE ELEMANLAR İÇİN CAZİP KILMAK İSTİYORUZ’

SDP’li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yasa değişikliğini köklü bir reform olarak niteleyerek ‘güçlü Almanya ve rekabet’ için gerekli olduğunu söyledi. Bakan, yabancı kalifiye elemanlar için ülkeyi cazip kılmak istediklerini belirtti. ABD ve Kanada’nın yüksek kalifiye elemanlar için cazip olduğunu hatırlatan Faeser, “Geleceği, dünün yasalarıyla kuramayız” dedi. Faeser, Almanya’da vatandaş olmayan yaklaşık 10 milyon göçmenin bulunduğunu, bu kişilerin yarısının 10 yılı aşkın bir süredir burada yaşadığını bildirdi.

FDP’li Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann ise “Almanya, liberal demokratik bir ülke, kan ve toprakla bağlı bir cemaat değil” diyerek yasayı savundu. Yasanın ülkenin çıkarına olduğunu belirten Buschmann, yabancı kalifeyi eleman olmadan ekonomik gelişme olacağının, uzun yıllardır süren bir ‘yanılsama’ olduğunu söyledi.

HÜKÜMET ORTAKLARI ARASINDA DA GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR

Sığınma talebi reddedilenlerin kolayca sınır dışı edilmelerini de öngören yasa değişikliği konusunda hükümet ortakları arasında da görüş ayrılığı var. Bu konuda Yeşiller’in çekincelerini dile getiren Almanya Federal Meclis Üyesi Filiz Polat, kolay sınır dışının sadece ağır suç işleyenleri değil, ailesi olmayan çocukları ve gençleri de kapsadığını belirtti. Polat, konunun yeniden gözden geçirilmesini istedi.

FDP ise istisna olarak sosyal yardım alanlara da vatandaşlık verilmesine karşı çıkıyor. Handelsblatt gazetesine konuşan FDP Federal Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, İsrail-Filistin çatışmaları sebebiyle İsrail ve Yahudi karşıtlığının arttığını söyledi, vatandaşlık koşulların hafifletilmesine ‘eleştirel’ baktığını ifade etti.

‘ALMAN VATANDAŞLIĞI DEĞERSİZLEŞTİRİLİYOR’

Yasa değişikliğine başından beri karşı çıkan ana muhalefet CDU/CSU ile faşist AfD, Federal Meclis’te değişikliğin Alman vatandaşlığını değersizleştirdiğini ileri sürdü.

CDU iç politika sözcüsü Alexander Thorn, değişikliğin devletin geleceğini ‘tehlikeye’ atacağını, ülkeyi kutuplaştıracağını iddia etti. Thorn, Türkiye’ye atıfla, çifte vatandaşlık hakkının da başka ülkelerden sorunları Almanya’ya taşıyacağını savundu. Yabancı kalifiye elemanlar için vatandaşlığın önemli olmadığını öne süren Thorn, vize ve aile birleşiminin kolaylaştırılmasının yeterli olacağını ifade etti.

AfD’den federal milletvekili Gottfried Curio ise Alman vatandaşlığının ‘savrulduğunu’ söyledi, değişikliğin ülkeye ‘yasadışı’ göçü teşvik edeceğini ileri sürdü.

SÜRE KISALTILIYOR, ÇİFTE VATANDAŞLIK İMKANI SAĞLANIYOR

Gelecek yılın başında yürürlüğe girmesi planlanan yasa değişikliği, Almanya vatandaşlığına geçiş için ülkede bulunma süresini 8 yıldan 5 yıla indiriyor. Çabuk uyum sağlamış ve geçimini sağlayanlar için bu süre 3 yıla düşürülüyor.

İkinci bir temel değişiklik olarak, çifte vatandaşlık hakkı genişletiliyor. Bu düzenleme, özellikle Türkiye’den gelmiş göçmenleri ilgilendiriyor, çünkü bu kişilerin çifte vatandaşlık hakkı bulunmuyor. Ayrıca, Almancası yeterli olmayan birinci kuşak göçmenler için vatandaşlık ve dil sınavı kaldırılıyor. Sığınma talebi reddedilen ya da ağır suç işleyenlerin sınır dışı edilmeleri için de sınır dışı hapsi 10 günden 28 güne yükseltiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir