James Webb’den tarihi keşif: 44 yeni yıldız tespit edildi

Bilim İnsanları, James Webb Uzay Teleskobu ile 44 Yeni Yıldız Keşfetti

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu (JWST) verilerini inceleyen bilim insanları, “kozmik öğle vakti” olarak adlandırılan döneme ait 44 yeni yıldızın keşfine imza attı.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Fengwu Sun liderliğindeki ekip, Dünya’dan 6,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki “Dragon Arc” adlı galaksinin evrenin yarı yaşında olduğu döneme ait görüntülerini detaylı bir şekilde inceledi.

Sun, “Çok uzaklardaki bu kadar fazla yıldızı ilk defa görebilmek gerçekten heyecan verici bir buluştu.” dedi.

Araştırmacılar, uzak galaksinin 44 yeni yıldızını, JWST’nin hassas kameralarını kullanarak gök cisimlerinin kütle çekiminden kaynaklanan büyütme etkisi ile tespit etti.

“Kütle çekimsel mercekleme” adı verilen bu etki, büyük kütleli gök cisimlerinin yarattığı yoğun kütle çekim alanlarının arkasında kalan yıldızların ve galaksilerin görüntülenmesini sağlıyor.

Bu yöntem sayesinde, uzaktaki yıldızların ışıkları ciddi biçimde büyütülerek JWST gibi hassas teleskoplar tarafından tespit edilebiliyor.

Bugüne Kadarki En Fazla Yıldızın Keşfi

Yapılan araştırma, bugüne kadarki en fazla sayıdaki yıldızın keşfi ile dikkat çekiyor ve tam anlamıyla bir rekora imza atıyor.

Buna ek olarak BBC’nin haberine göre, Durham Üniversitesi’nden bilim insanları, 4 milyar ışık yılı uzaklıktaki “Abell 370” adlı gökada kümesinin arkasında bulunan “Dragon Arc” galaksisine ait olan söz konusu 44 yeni yıldızı belirledi.

Kırmızı Süper Devlerin Varlığı

Durham Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Mathilde Jauzac, evrendeki yıldız oluşumlarının en yoğun olduğu dönem olan “kozmik öğle vaktinin” zorluğunu vurgulayarak, Dragon Arc’ta bulunan ve “kırmızı süper dev” olarak adlandırılan bu özel yıldız türünün gözlemlenmesinin güç olduğunu belirtti.

Jauzac, “Bu yıldızlar etrafında yoğun bir toz bulunmakta ve bu durum onları geleneksel araçlar için neredeyse görünmez hale getirmektedir.” açıklamasında bulundu.

Araştırma sonuçları, Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.

Related Posts

‘Kemik koleksiyoncusu tırtıl’: Topladıklarını kamuflaj olarak kullanıyor

Hawaii’nin Oahu Adası’nda bulunan Wai’anae sıradağlarında keşfedilen yeni bir tırtıl türü, hem beslenme alışkanlığı hem de kamuflaj yöntemiyle bilim insanlarını şaşkına çevirdi. “Kemik koleksiyoncusu” olarak adlandırılan bu tırtıl, yalnızca örümcek ağlarında yaşayan nadir bir etobur tür.

TeleMessage hacklendi: ABD’de hükümet kırmızı alarma geçti

ABD hükümeti yetkilileri ve şirketlerine ait önemli veriler, TeleMessage isimli uygulamanın siber saldırıya uğramasıyla sızdı. TeleMessage, Signal, Telegram ve WhatsApp gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarının modifiye edilmiş versiyonlarını …

Büyük deprem, toprağa gömülmüş antik binayı ortaya çıkarttı

Depremler her zaman binaları tahrip eder diye biliriz. Ama bu defa büyük bir deprem, binlerce yıllık tarihi bir binayı ortaya çıkararak tam tersi bir işe imza attı.

Fiyat performans canavarı OnePlus Nord CE 5 ortaya çıktı!

Akıllı telefon pazarının başarılı isimlerinden OnePlus, geçen yılın nisan ayında piyasaya sürdüğü Nord CE 4’ün halefi için çalışmalara başladı. Son gelişmeler, Nord CE 5 modeliyle tasarım ve teknik özellik ayrıntılarını gözler önüne seriyor …

Şarj aletinizden gelen sese dikkat ettiniz mi? Tehlikeyi göz ardı etmeyin

Evde sessizlik hakimken prizdeki şarj aletinizden gelen hafif bir uğultu ya da cızırtı sesi duydunuz mu? Pek çoğumuz bu sesi fark etsek bile önemsemiyoruz. Oysa uzmanlara göre bu küçük ses, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.

iQOO Neo 10 için geri sayım: Batarya özellikleri ortaya çıktı!

iQOO, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Çinli marka bu kapsamda çok yakında Neo 10 modelini tanıtacak. Son gelişmeler, akıllı telefonun tanıtım öncesi önemli bir eşiği aştığını gözler önüne seriyor. İşte ayrıntılar! iQOO …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir